Voetbal Vlaanderen

Start Competities: Ken jij de reglementen wel?!

De start van de competities staat nu letterlijk voor de deur. We kijken er allemaal naar uit. Maar… ken jij het voetbalreglement van jouw categorie wel zo goed als je denkt?!

We denken dat het niet slecht is even een beknopt overzicht te geven per categorie. De regels zijn telkens een beetje anders afhankelijk met hoeveel spelers je op het terrein mag spelen. Een overzicht…

2 VS 2 – CATEGORIE U6

2v2 is het wedstrijdformat voor de 5-jarige spelertjes (U6) en noemen we “dribbelvoetbal”. In verschillende korte wedstrijdjes ontdekken de spelertjes vooral zichzelf en de bal en kunnen ze reeds de eerste dribbel- en passeerbewegingen oefenen. Dribbelen en trappen zodat iedereen kan scoren!

TERREIN

Er wordt gespeeld op 4 identieke terreintjes. De terreinafmetingen staan gelijk aan een kwart van een duiveltjesterrein. De kleine 2v2 terreintjes kunnen dus ook uitgezet worden op dit duiveltjesterrein.

Terrein 2v2

Een team U6’jes bestaat idealiter uit 8 spelers waarbij je als begeleider 4 tweetallen maakt. Eventuele reservespelers worden geactiveerd op een extra terreintje.

Eén tegen één duels zijn het belangrijkst. Daarom spelen we met 1+K tegen 1+K.

Spelregels 2VS2

3 VS 3 – CATEGORIE U7

3v3 is het wedstrijdformat voor de 6-jarige spelertjes (U7). De wedstrijdjes worden reeds iets langer en een medespeler wordt geïntroduceerd waarbij de passing voor de eerste maal aan bod komt. Het duel staat nog steeds centraal en scoren blijft uiteraard belangrijk.

TERREIN

Er wordt gespeeld op 2 identieke terreintjes. De terreinafmetingen staan gelijk aan de helft van een duiveltjesterrein. De 2 terreintjes kunnen dus ook uitgezet worden op dit duiveltjesterrein.

Terrein 3v3

Een team U7’tjes bestaat idealiter uit 6 tot 8 spelers waarbij de begeleider 2 drietallen maakt. De eventuele reservespelers breng je tussen de wedstrijdhelften in. Uiteraard speelt iedereen evenveel.

Spelregels 3VS3

5 VS 5 – CATEGORIEËN U8 & U9

5v5 is het wedstrijdformat voor 7 en 8- jarigen (U8 en U9). De extra spelers zorgen voor 3 linies en geven meer (korte) passingmogelijkheden. De ‘decision making’ wordt meer bepalend. 

TERREIN

Er wordt gespeeld op een terrein van 25m op 35m. 

Terrein 5v5
Het team bestaat uit 5 spelers (4+K) en maximaal 3 wisselspelers. Doorlopende wissels zijn van toepassing en alle spelers spelen evenveel.
Spelregels 5v5

8 VS 8 – CATEGORIEËN U10, U11, U12, U13

8v8 is het wedstrijdformat voor 9- tot 12-jarigen (U10 tem U13). Er komen meer spelers bij per linie en de afstanden worden groter waardoor halflange passing van toepassing is.

TERREIN

Er wordt gespeeld in de breedte van een half voetbalterrein. Voor de exacte afmetingen maken we een onderscheid tussen U10/U11 en U12/U13.

Terrein 8v8
Het team bestaat uit 8 spelers (7+K) en maximaal 4 wisselspelers. Doorlopende wissels zijn van toepassing en alle spelers spelen evenveel.
Spelregels 8v8

11 VS 11 – CATEGORIEËN U15, U16, U17, BELOFTEN, RESERVEN C, DAMES, EERSTE ELFTAL

11v11 is het wedstrijdformat vanaf 13 jaar (U14) en ouder. De wedstrijden worden nu nagenoeg gespeeld volgens het spelreglement van het voetbalspel voor volwassen teams. Het voetbal wordt een spel waarin lange passing en de buitenspelregel zijn intrede doen.

TERREIN

Er wordt gespeeld op een volledig terrein.

Terrein 11v11
Het team bestaat uit 11 spelers (10+K) en maximaal 5 wisselspelers die, afhankelijk van de leeftijdscategorie, na elke quarter verplicht (U15 en U17) of doorlopend (U19 en U21) ingezet kunnen worden.
De wedstrijden van het Eerste Elftal zijn beperkt tot maximaal 4 wissels per wedstrijd. 
Spelregels 11v11

SPELREGELWIJZIGINGEN 2021 - 2022!