voetbalwedstrijden

Opnieuw voetbalwedstrijden mét publiek!

Woensdag 24 juni was voorlopig de laatste persconferentie van de nationale veiligheidsraad. De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voor de maanden juli en augustus werden verder versoepeld. We krijgen opnieuw voetbalwedstrijden mét publiek.

 

Sportevenementen mogen vanaf 1 juli terug publiek ontvangen. Voor het voetbal betekent dit dat supporters terug toegelaten worden langs de zijlijn zolang de veiligheidsregels worden gerespecteerd. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen sportevenementen indoor en outdoor. Binnen kunnen evenementen doorgaan met maximum 200 personen, dat was eerder al beslist. Sportevenementen die buiten plaatsvinden kunnen met maximum 400 toeschouwers. Het is voorlopig nog onduidelijk of de verplichting nog steeds geldt dat het publiek moet neerzitten. Meer info volgt later wanneer het protocol hierover is uitgewerkt door de overheid.

Als de coronacurves blijven dalen zal op 1 augustus het maximum aantal toeschouwers opgetrokken worden. Voor evenementen binnen naar 400 personen, buiten mogen er dan 800 mensen ontvangen worden. Massa-evenementen blijven verboden.  

 

Vlaams minister-president Jan Jambon gaf een reactie aan Sporza en had wel hoopgevend nieuws voor onze voetbalclubs. “Als de zaal of de accommodatie het toelaat om met respect voor de afstandsregels meer mensen te ontvangen, dan kan bij de overheid vanaf 1 augustus een toelating worden aangevraagd om meer dan 400 (voor binnen) en 800 (voor buiten) personen toe te laten. Die toelating zal dossier per dossier bekeken worden. Dat geldt ook voor sport. En dan gaat het niet alleen over het aantal zitjes in het stadion, maar ook over hoe mensen naar hun plaats kunnen of er voldoende sanitaire voorziening is en hoe de rust wordt georganiseerd.”

 

De zes gouden regels blijven ten allen tijd gelden:

  • De hygiëne regels blijven van kracht.
  • Doe activiteiten het liefst buiten en als dit niet kan, dan binnen maar in een voldoende grote ruimte met ventilatiemogelijkheden.
  • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die tot de risicogroep behoren.
  • De veiligheidsafstand tussen mensen blijft behouden, behalve bij mensen uit je eigen huis of bubbel en bij kinderen -12 jaar.
  • Sociale contacten mogen worden uitgebreid tot 15 verschillende personen per week.
  • Activiteiten in groep (vb. naar het park gaan) met niet meer dan 15 personen per keer.