Jeugd RFCB

Goed nieuws voor sportkantines en voetbalclubs

Vanaf 8 juni neemt ons land een nieuwe cruciale stap in de versoepeling van de veiligheidsmaatregelen.

De persconferentie over fase 3 werd geopend met een positieve noot. “De situatie ziet er beter uit dan we hadden gedacht en daarom is het vanaf 8 juni tijd om de volgende cruciale stap te zetten in de verdere afbouw van de veiligheidsmaatregelen. Een sleutelmoment”

Vanaf maandag draaien we de redenering om en vertrekken we vanuit onze vrijheid. Alles kan, behalve wat specifiek wordt uitgesloten. Nauwe contacten blijven uit den boze. Ook massaevenementen blijven verboden tot 31 augustus 2020. 

LEUK NIEUWS VOOR DE ALLERKLEINSTEN

Voor het veldvoetbal blijft tussen 8 juni en 1 juli alles ongewijzigd, behalve dat de afstandsregels bij jeugd tot en met 12 jaar (t.e.m. U13) wegvallen waardoor zij opnieuw vrij kunnen sporten, zonder afstand te moeten houden.  Minister Weyts omschrijft het op Sporza als volgt: “We zijn vooral blij dat er voorrang gegeven wordt aan de allerjongsten. De stem van de kinderen klonk niet altijd even luid in de voorbije periode en dat wordt nu een beetje rechtgezet.”

SPORTKANTINES MOGEN VANAF 8 JUNI WEER OPEN!

Sportkantines mogen vanaf maandag 8 juni open volgens de regels van de horeca. Alle richtlijnen worden in deze praktische gids gebundeld.

Eén van de maatregelen kan tegemoetkomen aan de noden van een sportkantine, met name: “Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Consumeren aan de bar of rechtstaand is niet toegestaan. In zeer kleine ondernemingen uitgebaat door één persoon zonder personeel kunnen bestellingen aan de toog geplaatst worden door de referentieklant, steeds met respect voor de afstand van 1,5 meter met en tussen de klanten.” De meeste sportkantines hebben geen vast personeel, dus kan daar deze regel worden toegepast en kan men aan de toog bestellen mits respect van de afstandsregel.

VANAF 1 JULI WORDEN ALLE SPORTACTIVITEITEN TERUG MOGELIJK.

Voor het voetbal betekent dit dat we vanaf 1 juli ook terug wedstrijden mogen spelen zolang we de veiligheidsregels respecteren en we het maximum van 50 personen die samen sporten niet overschrijden. Vanaf dan mag er ook publiek aanwezig zijn. Wel alleen zittend en er is een maximumcapaciteit van 200 toeschouwers. Massa-evenementen blijven verboden. 

Oproep

Als de gezondheidssituatie gunstig blijft evolueren dan volgen fase vier (vanaf 1 augustus) en fase vijf (vanaf 1 september), met het oog op de verdere versoepeling van de veiligheidsmaatregelen, zodat normaal sporten, wie weet terug mogelijk wordt. 

“We blijven een beroep doen op ieders gezond verstand, verantwoordelijkheidszin en solidariteitsgevoel.” Daarom focuste de veiligheidsraad nogmaals op zaken die iedereen zelf kan doen om de versoepeling van de maatregelen op een zo veilig mogelijke manier te laten verlopen.

Dit werd samengevat in zes gouden regels:

  1. De hygiëne regels blijven van kracht.
  2. Doe activiteiten het liefst buiten en als dit niet kan, dan binnen maar in een voldoende grote ruimte met ventilatiemogelijkheden.
  3. Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die tot de risicogroep behoren.
  4. De veiligheidsafstand tussen mensen blijft behouden, behalve bij mensen uit je eigen huis of bubbel en bij kinderen -12 jaar.
  5. Sociale contacten mogen worden uitgebreid tot 10 verschillende personen per week.
  6. Activiteiten in groep (vb. naar het park gaan) met niet meer dan 10 personen per keer.

We rekenen op de steun van alle voetbalbetrokkenen. Dank aan onze clubs die al een geweldige heropstart realiseerden. Hou het sportief en veilig.