Futbalista

‘FUTBALISTA’ PLAATST HET VOETBALLENDE MEISJE CENTRAAL!

We stellen jullie graag “Futbalista” voor, een brand dat alle mooie en typische kenmerken van voetballende meisjes accentueert, en waar meisjes zich in kunnen herkennen: Verfijnd, passie, stoer, vriendschap, beleving en f(l)air zijn er een aantal van. “We zijn ervan overtuigd dat de voetballende meisjes zich kunnen identificeren met ‘Futbalista’.”, vertelt Niki De Cock, coördinator Futbalista. “We zijn blij met waar we nu staan, maar we blijven alles geven om meisjes en vrouwen zoveel mogelijk kansen te bieden!” Futbalista, elk voetballend meisje centraal! 

NIEUW BRAND “FUTBALISTA” 

Om Futbalista, het voetballende meisje, extra kracht bij te zetten gingen we over tot een rebranding. Of meisjes nu starten met voetballen, vrouwen zich inschrijven voor de trainerscursus, of clubs een workshop volgen om te starten met een meisjeswerking, … Futbalista omvat het allemaal. Binnen het brand Futbalista komen verschillende “sub brands” die op hun beurt verwijzen naar activiteiten en projecten voor de voetballende meisjes.

MEISJESVOETBAL IN DE LIFT! 

Meisjes en vrouwen zijn absoluut niet meer weg te denken uit onze huidige voetbalsport. En gelukkig maar! “Meer en meer meisjes in Vlaanderen staan hun voetbalmannetje op en naast het terrein. Met meer dan 28000 zijn ze intussen. Ze vonden de afgelopen 4 jaar al maar eenvoudiger de weg naar de voetbalclub. Het resulteerde in een groei van maar liefst 35%.”, zegt Stefan Verheyen, Grassroots Manager. 

“Het zijn cijfers die aantonen dat ook meisjes een hart voor voetbal hebben en dat zij de afgelopen jaren de goesting in voetbal hebben ontdekt via de regionale clubwerking of promotionele activiteiten van de federatie.”, gaat Stefan verder. 

Toch start bijna 1 op 4 meisjes pas met voetballen na hun 12de. Dat toont niet alleen een gezonde hoeveelheid lef en zin voor uitdaging maar het geeft ook aan dat er nog bepaalde drempels zijn waar de meisjes (en hun ouders) tegenaan botsen. Samen met de clubs moeten we deze drempels wegwerken en de meisjes op een gelijkwaardige manier verwelkomen en omringen. Op die manier zal de goesting groeien tot een echte passie, ontwikkeld binnen een optimale omgeving. Die omgeving moet weliswaar nog meisjes- en vrouwvriendelijker kunnen. En net daar wil Futbalista op inspelen! 

UITDAGINGEN OMBUIGEN NAAR KANSEN 

Samen met de clubs willen we de meisjes en vrouwen zoveel mogelijk kansen bieden en eigen keuzes laten maken. Een omgeving aangepast aan elke (voetbal)leeftijd, ambitie, motivatie en niveau. Dit geeft immers het meeste voetbalplezier.  

Dat meer meisjes willen voetballen brengt uiteraard ook enkele uitdagingen voor de clubs met zich mee. We willen ze samen met hen voluit aangaan. Hoe integreer je de meisjes in de gemengde teams? Wat zijn de specifieke sporttechnische zaken waar je rekening mee dient te houden in deze teams? Welke specifieke omkadering of aanpak heeft een meisje nodig? Kies je er als club voor om meisjesteams te vormen of bied je enkel gemengde teams aan? Wanneer zetten speelsters van je club de stap naar een vrouwenteam? Hoe en met welke club of organisatie werk je samen om het meisjesvoetbal in de regio te versterken?  

En hoe bereik je ook meisjes met een migratieachtergrond? Want ook hierin willen we de komende jaren de handschoen verder opnemen in het reeds lopende project “Futbalista op school”. In de grootstedelijke regio’s groeit de interesse voor het voetbalspelletje vanuit deze doelgroep immers ook. Vanuit de schoolomgeving en speelpleintjes willen we de stap naar de clubwerking voor deze Futbalista’s verkleinen. 

Een greep uit onze te realiseren doelstellingen uit het beleidsplan 2021-2024:  

  • Een jaarlijkse stijging van 16% van het aantal voetballende meisjes tot en met 18 jaar. 
  • Een jaarlijkse stijging van 6% van het aantal voetballende vrouwen ouder dan 18 jaar. 
  • Eind 2024 heeft 60% van de clubs met jeugdwerking een vrouw in een relevante, verantwoordelijke clubfunctie. 
  • Eind 2024 heeft 50% van de clubs met jeugdwerking specifiek aandacht voor voetballende meisjes in hun opleidingsplan.  
  • AANBOD OP MAAT VAN MEISJES: Vanaf 2024 is er in elke provincie een jeugdreeks U16 en/of U20 voor exclusieve meisjesteams.  
  • Vanaf 2024 heeft 40% van de clubs met jeugdwerking ook een volwassen vrouwenteam in competitie (recreatief of competitief) 
  • Tegen eind 2024 is het aantal actieve vrouwelijke trainers gestegen met 50% 
     

We zetten volop in op organiseren, inspireren en ondersteunen (of assisteren), en dit zowel voor de club als het individu (de Futbalista).