Zomervoetbal

Deel 2: “Hoe organiseren we zomervoetbal?”

Er werd de afgelopen weken enorm veel protocollen en regels opgesteld om in een veilige omgeving te kunnen sporten. Wij schreven de belangrijkste richtlijnen om zomervoetbal te organiseren uit.

CORONA VAN HET VELD GESTUURD MET EEN TERECHTE RODE KAART!

Kleine stapjes werden één voor één gezet. Het begon met contactloze trainingen. Het ging verder met een echte heropstart voor de allerkleinsten. Later volgde ook  goed nieuws voor de +13-jarigen.  Volwassenen en recreanten bonden de schoenen aan en indooractiviteiten werden weer toegelaten. Vanaf 1 juli kunnen sportactiviteiten zelfs opnieuw met contact tussen de sporters. Een schouderduw kan weer en de slidings zijn weer toegelaten, voor zover je momenteel in je bubbel van 50 blijft. Trainingen en oefenwedstrijden kunnen gespeeld worden. Ook sportkampen voor kinderen zijn weer mogelijk en er is weer beperkt publiek toegelaten. De kantine mocht en mag weer open.

Clubleiders, jeugdtrainers, vrijwilligers en sympathisanten kijken uit naar de echte opstart, anderen zijn al actief in een doorstart. Het balletje rolt. Laat Corona 2 nu asjeblieft wegblijven. De hygiëneregels blijven van kracht. De veiligheidsafstand tussen mensen buiten je gezin en/of bubbel blijft behouden. Sociale contacten mogen worden uitgebreid tot 15 verschillende personen per week én dan is er ineens weer voetbal, de meest sociale sport bij uitstek. Hoe gaan we daar mee om?

DE SUPER BELANGRIJKE 12E MAN

Mogen de mama’s en de papa’s, de oma’s en de bompa’s komen supporteren? Ja, zelfs met toeters en met bellen. Ze zijn welkom op trainingen, wedstrijden en tornooien. Moeten ze op een stoeltje worden vastgebonden? Neen dat moet niet, maar het gedacht alleen kan sturend zijn voor gewenst juist gedrag langs de lijn. Hou het ook daar veilig. Een vaste plaats, anderhalve meter afstand van een vreemd persoon en maak je kind of kleinkind niet tureluurs met foute aanwijzingen.

Vanaf 1 juli mogen jullie met 200 in een zaal, met 400 in openlucht. Vanaf 1 augustus zijn er dat respectievelijk 400 en 800 per accommodatie. Het tornooitje, de oefenwedstrijd, de bekerwedstrijd kan in augustus normaliter doorgaan.

Een uitzondering om deze limieten te mogen overschrijden kan gevraagd worden aan je lokale overheid ingeval je over een vaste infrastructuur voor zittend publiek beschikt, mits inachtneming van de andere veiligheidsvoorwaarden.

KLEEDKAMERS EN DOUCHES

We vragen onze clubs zoveel mogelijk spreiding te voorzien zodat er niet teveel mensen tegelijk in 1 kleedkamer aanwezig zijn. We rekenen op de creativiteit en praktisch inzicht van onze clubs om risicovolle situaties zoveel mogelijk te mijden.

Indien het praktisch mogelijk is, zou het aangewezen zijn de scheidsrechters een grote kleedkamer aan te bieden opdat zij zich niet met meerdere personen in een te kleine ruimte dienen om te kleden. We vragen uiteraard tussen de wedstrijden of de trainingen de kleedkamers goed te kuisen.

SPECIFIEKE REGELS VOOR “DEN 3E TIME” IN DE KANTINE

Hoe zit het met de kantine? Een pintje drinken aan de toog? Met alle supporters de polonaise inzetten op de tonen van ‘we are the champions’? Neen dit mag nog even niet. Maar mits gezond verstand kan wel al veel.

Eigenlijk dient de voetbalkantine de regels van de horeca te volgen. Mocht je die nog niet uit ervaring kennen kan je deze vooraf eens uittesten én alvast een pintje gaan drinken in het dorpscafé? Alle gekheid op een stokje, voorlopig dient er zittend te worden geconsumeerd. Je mag met maximaal 15 personen in groep aan één tafel en men verwacht dat je niet van tafel naar tafel host. De tafels dienen anderhalve meter van elkaar te staan en de klanten dienen deze afstand ook onderling te respecteren. In een dergelijke kantine dien je aan tafel te worden bediend. De club kan zich hier best vooraf op organiseren. Enkel indien slechts één persoon de uitbating doet, mag er besteld worden aan de toog en dient men in de wachtrij de afstandsregels toe te passen.

In sportaccommodaties die dit toelaten kan uiteraard ook buiten een terras worden gecreëerd. Pas daar dezelfde regels toe én als de club nog meer toeschouwers verwacht kan het tentje, kunnen meerdere tentjes met telkens één bediener én een juiste aanschuifrij, met respect voor de afstandsregel de oplossing bieden. Bij sommige clubs kan dit best binnen de geldende regels, leuk én druk worden. 

Het woord protocol is nog niet vernoemd. En toch bestaan ze meer dan ooit! Als organisator lees je ze best vooraf door. Jij dient als club het kader van veiligheidsvoorwaarden te creëren. Mondmaskers voor de bedieners én de medewerkers zijn meer dan aangewezen. Handgels uiteraard ook. Veilige toiletten zijn vanzelfsprekend. Ook hier kan veilig en leuk zeker worden gecombineerd. Je vrijwilligers willen en zullen het goed aanpakken en spreken er nog jaren over. We selecteerden de voornaamste regels voor de sportkantines.

Bekijk ook zeker de uitgebreide gids voor een veilige heropstart van de horeca!

Als de gezondheidssituatie gunstig blijft evolueren volgt mogelijk vanaf 1 augustus nog een versoepeling en wie weet wordt het vanaf 1 september weer helemaal normaal. De eerste competitiewedstrijd in het weekend van 5 en 6 september kan hopelijk onder een gezond gesternte gespeeld.

En mocht dit door omstandigheden niet kunnen, mocht het opnieuw helemaal de foute kant opgaan is er nog tijd genoeg om het verantwoordelijke bestuur van Voetbal Vlaanderen tijdig de juiste beslissing te laten nemen. Om dit scenario te vermijden blijven wij een beroep doen op ieders gezond verstand, verantwoordelijkheidszin en solidariteitsgevoel.

Lees meer over de bubbel van 50 in Deel 1: “Hoe organiseren we zomervoetbal?”

Bekijk de verschillende gedragscodes voor sporters, ouders, bestuurders, trainers, vrijwilligers en clubs!

GEDRAGSCODES

Heb je na het lezen van “Hoe organiseren we zomervoetbal?” nog extra vragen? Aarzel dan zeker niet om de veiligheidsprotocollen en veelgestelde vragen te bekijken via Sport Vlaanderen.

Naar de veiligheidsprotocollen & veelgestelde vragen