beter weet

Als je het beter weet, doe het dan zelf!

Vandaag lanceert Voetbal Vlaanderen de nieuwe referee campagne, het is de eerste keer in tien jaar dat er zo’n grootschalige campagne gevoerd  word rond het rekruteren van scheidsrechters. Nu zijn er net iets meer dan 4.000 scheidsrechters in België, waarvan er 3.000 actief zijn in Vlaanderen, maar men zou graag de kaap van 5.000 halen door het rekruteren van zo’n 700 nieuwe scheidsrechters. Het is ook de bedoeling dat van deze nieuwe scheidsrechters 2% het maakt tot topscheidsrechter.

GERICHTE REKRUTERING EN RETENTIEPOLITIEK

Met net geen 3.000 zijn ze vandaag, onze scheidsrechters in Vlaanderen. Van in de verschillende provincies tot hogere afdelingen, van 15 tot 60+ jaar oud. Doordat er steeds meer oudere scheidsrechters stoppen, en de instroom gelijk blijft, zoeken we naar vers bloed. Via gerichte rekruteringsacties willen we jaarlijks 10% nieuwe scheidsrechters aantrekken. Iedereen is welkom en we hebben meer dan ooit oog voor inclusie. We streven ernaar dat 10% van de nieuwe lichting personen met een migratieachtergrond zijn. Ook hopen we minstens de huidige 2% vrouwelijke scheidsrechters met een derde verhogen. Via onze Referee Ambassadors, de Referee Youth Academies en zelfs de mogelijkheid tot ‘Ref in 1 Day’ te worden maken we ons sterk dat we de juiste middelen en tools in handen hebben.

Daarnaast blijven we inzetten op een efficiënte retentie politiek met als doelstelling 10% minder uitval. Zo gaan we nog meer inzetten op individuele begeleiding en coaching van scheidsrechters, en worden er o.a. ook een achttal alternatieve trajecten voor scheidsrechters aangeboden zoals assistent-scheidsrechter, G-voetbal of wandelvoetbal scheidsrechter, opleider of Referee Ambassador. 

beter weet

WELKE BESLISSING MAAK JIJ?

Moeilijk hé, op zo’n korte tijd de juiste beslissing maken. Er zijn zoveel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om tijdens het spel te kunnen ingrijpen. 

De campagne zelf spreekt je aan op een herkenbaar probleem: soms denk je het wel eens beter te weten dan de scheidsrechter, of raak je gefrustreerd door een verkeerde beslissing tijdens het spel. Maar, wie weet, ben jij wel de juiste persoon om op het veld te staan! Ben je sportief, gepassioneerd door het voetbal en ouder dan 15 jaar? Word scheidsrechter!

ikwordscheidsrechter.be